Caspar liker å si det som det er når det kommer til «vanlig livssmerte», med tydelighet og varme:
– Jeg pleier å sette det på spissen og si at verden er perfekt, det er vi som lager drama inni oss – og rundt oss. Drama kan fylle hele livet og gjøre oss avhengig av suksess for å være takknemlig for livet slik det er. Og, suksess er jo ingen permanent tilstand, uansett hvor godt det går eller hvor god du er.
Urolige mennesker er fullstendig normale mennesker
Caspar er kjent for mange fra podkasten «Guro og Guru» med Guro Fostervold Tvedten. Selv sier han at det er en vits som ligger bak tittelen «Guru». Både latteren og det hverdagslige i språket hans gjør at skuldrene senker seg i prat med ham.
På Uro-skolen, som han driver til daglig, kalles han for en nestor. Begrepet brukes ofte om en som er fremst i skoene på sitt fag, om den eldste og mest erfarne. Caspar er en nestor i å bringe uro til folket, og mener at urolige mennesker er fullstendig normale mennesker.
Caspar syns vi jobber alt for hardt for å bli kvitt uro. Mer uro til folket, altså? Her snus det konvensjonelle synet på helse opp-ned. For etter å ha jobbet 45 år som psykoterapeut tar han noen steg bort fra slike termer. Tror han på terapi i det hele tatt?
– Tradisjonell samtaleterapi er overvurdert som hjelp til vanlige folk med vanlig livssmerte, mener Caspar.
– Dessuten er det tuftet på en idé om at det er noe som er feil og må rettes, er det ikke? Det er ikke feil å ha det vondt, det er helt riktig – og en forutsetning for vekst og utvikling, sier han.
– Mener du at å snakke om det ikke er løsningen?
– Noen mener at prat er veien å gå. Det er ikke min erfaring, sier han.
– Det å prate om disse følelsene er bare en strategi som skaper mer drama rundt følelsene. Vi må begynne å føle dem mer, og snakke mindre, legger han til.
Men hva er det egentlig med uroen?