Eli Blakstad

Onsdag 10:00
Åpning av festivalen 

Les mer om foredragsholder

Eli Blakstad er statssekretær i Barne- og familiedepartementet (BFD)

Anne-Kristin Imenes

Onsdag 10:40
Hva er en psykisk helsetjeneste og hvordan kan dette gjøres?

Les mer om foredragsholder

Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. Det går tydelig frem av veilederen. Når vi rigger en tjeneste, krever det bevissthet og kunnskap om hva som er lur bruk av folk, tid, og kompetanse, slik at vi kan hjelpe enda bedre. Hvilke systemer og kunnskaper trenger vi da? Hvordan bruke de folkene og tjenestene vi har, til å utvikle noe mer?

Anne-Kristin Imenes er seniorrådgiver ved KORUS sør og psykologspesialist. Hun har lang erfaring i arbeid med barn, ungdom og familier både fra kommune og i spesialisthelsetjeneste. Anne-Kristin har skrevet fagbok om Allmennpsykologi  – psykisk helsearbeid i kommunen (2018). Hun er kursleder for nettverk av kommuner som skal utvikle psykiske helsetjenester, hun veileder psykologer i kommunene, og hun leder utviklingen av ressursbanken allmennpsykologi.no. Hun er fagbokforfatter, foredragsholder og samfunnsdebattant. Hun er seniorrådgiver ved kompetansesenter for rusfeltet region sør (KORUS sør). Imenes er levende opptatt av kommunens ansvar for å utvikle helhetlige tjenester og gi hjelp som hjelper.

Tilla Helland og Idun Marie Vilberg Ljønes

Onsdag 11:30
Implementering av Ny tverrsektoriell veileder – «Sammen om barn og unges psykiske helse». Hvordan bygge en psykisk helsetjeneste?  

Les mer om foredragsholder

Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. Det går tydelig frem av veilederen. Hvordan bygge en tjeneste som er til hjelp? Hvilke strukturer og systemer må vi ha på plass? Hvordan bruke de folkene og tjenestene vi har? Lillestrøm psykisk helse- og familiestøtte vil fortelle hvordan de har utviklet sin tjeneste. 

Tilla Helland er opptatt av at helsetjenester skal henge sammen slik at kompetanse og ressurser brukes klokt på tvers til å styrke ungdom. Idun Marie Vilberg Ljønes er opptatt av forebygging ved livets start ved å tilby helhetlige tjenester til sårbare familier.  Begge mener at levekårsutsatte familier i helse og velferdstjenester må prioriteres og at familiens kraft og evne til å løse egne utfordringer må få større plass i kommunale tjenester. Samtidig er de opptatt av å bygge en robust og fleksibel tjeneste. 

Tilla Helland er psykolog med erfaring fra kommune- og spesialisttjenesten for voksne, barn og unge  

Idun Marie Vilberg Ljønes er klinisk barnevernspedagog med erfaring fra institusjon og kommunale helse- og barneverntjenester  

Berit Dahle og Eli-Anne Willard

Onsdag 11:30
Nasjonalt forløp barnevern: Forankring –igangsetting – tiltaksutvikling og evaluering  

Les mer om foredragsholder

Berit Dahle er virksomhetsleder ved Kompetansesenter rus og psykisk helse i Sarpsborg kommune. Hun er psykiatrisk sykepleier med ulike videreutdanninger innenfor ledelse, familieterapi, folkehelse i plan. Hun har vært leder i Sarpsborg kommune i 20 år og har bygd opp og utviklet denne tjenesten sammen med ansatte. Virksomheten består i dag av 140 ansatte og har 6 team som gir psykiske helsetjenester og rustjenester til innbyggere i kommunen fra 0-100 år. 

Eli-Anne Willard er seniorrådgiver ved samme sted. Hun er psykiatrisk sykepleier med master i tverrfaglig psykisk helsearbeid. Har bidratt i utviklingsarbeid både i forhold til barn, unge, voksne og deres familier. 

May Lene Karlsen

Onsdag 11:30
Bygge og bevare kompetanse i kommunen

Les mer om foredragsholder

May Lene er spesialist i samfunnspsykologi med doktorgrad i psykologi fra University of Surrey. Hun har jobbet som kommunepsykolog i Sandefjord siden 2014 der hun først jobbet i helsestasjon- og skolehelsetjenesten, deretter var med å etablere et psykisk helseteam for barn og unge og nå jobber i administrasjonen i oppvekstfeltet. Nå leder May Lene utviklingsarbeidet Tenk Sammen som blant annet innebefatter samhandling, tidlig innsats, kompetanseutvikling og medvirkning.

I tillegg til å jobbe i kommunen, er May Lene aktivt involvert i Community Psycholoy seksjonen av British Psychological Society og i kulturinitiativ i sitt eget nabolag. Hun er spesielt opptatt av barns medvirkning på systemnivå, og tok initiativ til et større internasjonalt prosjekt under Covid-19-pandemien som samlet over 500 innspill og tegninger fra barn i alderen 3-18 år.

På Handlingsplanfestivalen skal May Lene, sammen med sin kommunalsjef, Kristin Flåtten, presentere et lokalt utviklet kompetanserammeverk som samler hele oppvekstfeltet i en felles strategi.

Kristin Flåtten

Onsdag 11:30
Bygge og bevare kompetanse i kommunen 

Les mer om foredragsholder

Kristin Flåtten er leder av kommunalområdet Kunnskap, barn og unge i Sandefjord kommune. Området favner over 1800 ansatte fordelt på barnehager, skoler, barneverntjeneste, avlastningstjenester og helsetjenester for barn og unge. Hun har lang og mangfoldig erfaring som leder innen kommunal sektor, blant annet som kommunalsjef for kultur og idrett, rektor på barneskole og tidligere folkevalgt. Som leder er Kristin opptatt av å prøve nye veier. Hun har et sterkt engasjement for tidlig forebyggende arbeid, og mener inkluderende barnehager og skoler er avgjørende for å utvikle bærekraftige kommuner. 

For å lykkes med tidlig innsats er det viktig å ha systemer og strukturer som fremmer samhandling. På handlingsplanfestivalen skal Kristin presentere et kompetanserammeverk som hun mener er en nøkkel i denne sammenheng. 

Heine Steinkopf

Onsdag 13:30
Opptrappingsplanen mot vold og overgrep

Les mer om foredragsholder

Heine Steinkopf  (PhD) er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi. Han er opptatt av hvordan menneskers livsbetingelser er sentrale for hvordan de orienterer seg i verden. Heine er i dag fagleder ved RVTS Sør, med særlig ansvar for faglig profil og retning. I 2021 tok han sin doktorgrad i psykologi gjennom et arbeid om traumebevisst praksis i en barnevernsinstitusjon. 

Henning Mohaupt

Onsdag 13:30
Vold og foreldreskap

Les mer om foredragsholder

Vold i parforhold preger foreldreskapet til den som utøver volden og den som utsettes for volden. Volden preger også foreldre-barn relasjonene og dermed barnets oppvekstvillkår, negativt. Konsekvensene av partnervold preger barnas utviklingsbetingelser allerede før og under graviditeten, og gjennom helle barndommen. Dette foredraget skal bevisstgjøre beslutningstakere om betydningen av gode forebyggingstiltak, og lavterskelintervensjoner for småbarnsfamilier i risiko. 

Henning Mohaupt, PhD, er psykologspesialist ved Alternativ til Vold siden 2008. Han disputerte i 2020 med tema voldsutøvende menns opplevelse av foreldrerollen. Han jobber med voksne som utøver og utsettes for vold i nære relasjoner, og med små barn som har levd med vold. I 2024 ga han ut boken «Vold og foreldreskap» hos Fagbokforlaget. 

Mette Omsland

Onsdag 14:30
Jeg er meg-prosjektet 

Les mer om foredragsholder

Alle kommer hjemmefra; Å snakke om- og forholde seg til seksualitet og seksuelle overgrep som tema i en profesjonell rolle.  Kunnskapsdeling fra satsingen «Jeg er meg!» i Larvik kommune 

Mette Synøve Omsland er utdannet Barnehagelærer og har videreutdanning i Nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager. I tillegg til prosjektlederstilling jobber hun som foreldreveileder. Hun er sertifisert ICDP minoritetsfamilier- veileder, Cos-p veileder og PMTO rådgiver (Tibir) 

Siden 2018 har hun, sammen med Inger Marie Otterdal, arbeidet som prosjektleder for «Jeg er meg!» i Larvik kommune. Dette er en satsing for å fremme barn og unges seksuelle helse og livsmestring for å forebygge vold og seksuelle overgrep. Tiltakene involverer helsestasjon, barnehage og barneskole. I  dette korte innlegget vil de dele av suksesser og utfordringer de har møtt på.  

Inger Marie Otterdal

Onsdag 14:30
Jeg er meg-prosjektet 

Les mer om foredragsholder

Alle kommer hjemmefra; Å snakke om- og forholde seg til seksualitet og seksuelle overgrep som tema i en profesjonell rolle.  Kunnskapsdeling fra satsingen «Jeg er meg!» i Larvik kommune 

Siden 2018 har hun, sammen med Mette Omsland, arbeidet som prosjektleder for «Jeg er meg!» i Larvik kommune. Dette er en satsing for å fremme barn og unges seksuelle helse og livsmestring for å forebygge vold og seksuelle overgrep. Tiltakene involverer helsestasjon, barnehage og barneskole. I  dette korte innlegget vil de dele av suksesser og utfordringer de har møtt på.  

Thomas Tvedt

Onsdag 19:00
3-retters middag inkl. konsert

Les mer om foredragsholder

Thomas Tvedt er en artist, sanger og låtskriver. Han ble kjent for det norske folk etter sin deltakelse i The Voice på TV2 i 2023, hvor han sang seg til en 2. plass, med Ina Wroldsen som mentor. Thomas er utdannet sanger og musikkterapeut fra Norges musikkhøgskole. Han jobber innen et bredt sjangerspekter, som strekker seg fra egenskrevne låter på rogajandsdialekt, til Freddie Mercury og opera. 

Thomas er opptatt av innholdet i sangene, men kanskje vel så glad i å prate mellom låtene. Det kan dukke opp alt fra humoristiske historier fra hans liv som blind i en verden av seende, til dype tanker om da han jobbet som musikkterapeut i fengsel. 

Julie Valen

Torsdag 09:05
«Det var en gang fem kommuner som skulle bygge en psykisk helsetjeneste»
Arbeid i et interkommunalt samarbeid. Om prioriteringer og ressursutnyttelse

Les mer om foredragsholder

Julie Valen er psykologspesialist og fagkoordinator for Psykiske helsetjeneste for barn og unge i Værnesregionen. Hun er ansatt i et interkommunalt samarbeid mellom fem kommuner i Værnesregionen i Trøndelag. Valen har siden 2016 arbeidet med utvikling av psykologrollen i det interkommunale samarbeidet og en psykisk helsetjeneste for barn og unge i regionen. 

Sissel Staven Humstad

Torsdag 09:05
«Det var en gang fem kommuner som skulle bygge en psykisk helsetjeneste»
Arbeid i et interkommunalt samarbeid. Om prioriteringer og ressursutnyttelse

Les mer om foredragsholder

Sissel Staven Humstad er helsesykepleier og enhetsleder for Enhet barn, unge og familie, Stjørdal kommune. Hun er ansvarlig for psykologtjenesten i Værnesregionen og leder av arbeidsgruppen som skal bygge en psykisk helsetjeneste for barn og unge som svarer ut veilederen «Psykisk helsearbeid for barn og unge» i Stjørdal kommune.

Sissel Kruuse-Meyer

Torsdag 09:05
Implementering av Kunnskapsmodellen, Barnet i sentrum i hele oppvekstsektoren

Les mer om foredragsholder

«Ser du meg» har vi valgt å kalle arbeidet i Horten kommune 

Kunnskapsmodellen er en tilnærming som setter barnets behov i sentrum. Denne modellen er inspirert av en engelsk modell ICS og tilsvarende modeller i Danmark og Sverige. Modellen er mest brukt i Barneverntjenesten, men Horten ønsker å innføre denne i alle skoler, barnehager og Barn- og familietjenesten. Modellen fokuserer på å kartlegge og forstå barnets helhetlige behov for å sikre best mulig omsorg og utvikling. Øverst i skjemaet 

Satsningen er en del av arbeidet med Barnevern – Oppvekstreformen og skal bidra til økt kunnskap om barns helhetlige utvikling og behov. Videre vil dette føre til at hjelpeapparatet blir mer treffsikre med tiltak, til barn, unge og deres familier som trenger hjelp. 

Hvordan få dette til i praksis?

Sissel Kruuse-Meyer er koordinator Barne- og familietjenesten/SLT 

Sosionom og familieterapeut, har jobbet i sosialtjenesten, flyktningetjenesten, NAV, samt Barn og familietjenesten og de siste årene hatt spesielt fokus på samhandling mellom tjenester og systemarbeid. SLT-koordinator (Samordning av Lokale rus -og kriminalitetsforebyggende Tiltak) med ansvar for samarbeid mellom tjenestene i Horten kommune og politiet. 

Ansvarlig koordinator for samarbeidet mellom Horten kommune og RVTS Sør i arbeidet med Kunnskapsmodellen.  

Fra RVTS Sør samarbeider Horten med Aud Ørnes og Anette Andersen 

Hanne Jaerson

Torsdag 09:05
Utenfor boksen, hvordan har Larvik kommune lykkes med å finne løsninger til barnets beste i de mest krevende sakene

Les mer om foredragsholder

Hanne Jaerson er utdannet barnevernspedagog fra 1996, med videreutdanning i barns behov og tverrfaglig samarbeid. Hun har også spesialisert seg i ledelse av prosesser og er PMTO-terapeut. Hanne har bred erfaring fra barnevernsfeltet, inkludert arbeid i førstelinjetjenesten, saksbehandling, miljøterapeutisk arbeid og som PMTO-terapeut. Hun har også hatt lederstillinger som avdelingsleder, og i dag jobber hun som virksomhetsleder og barnevernleder.

Øystein Pedersen

Torsdag 09:05
Utenfor boksen, hvordan har Larvik kommune lykkes med å finne løsninger til barnets beste i de mest krevende sakene

Les mer om foredragsholder

Øystein Pedersen er utdannet barnevernspedagog fra 1996, med videreutdanning innen veiledning og kompetanseutvikling, familieterapi, barnevernledelse, Lean-ledelse og visuell styring, samt ledelse av prosesser. Han har omfattende erfaring fra arbeid som terapeut og leder ved ungdomsinstitusjoner, MST-terapeut, barnevernleder og virksomhetsleder i Larvik kommune. I dag jobber han som rådgiver og fagutvikler i barneverntjenesten i Larvik.

Anne Greve

Torsdag 11:00
 Er lek bare lek? Eller er leken det som gjør livet verdt å leve? Lekens betydning for barns utvikling og trivsel

Les mer om foredragsholder

Lek har kommet i søkelyset blant annet i forbindelse med evaluering av 6-årsreformen der det fremkommer at det har blitt for lite lek i skolen. Noen hevder at leken er truet også i barnehagen. Men hva slags lek snakker vi om, og hvordan kan leken bidra til barns utvikling og trivsel?

Anne Greve er professor i barnehagepedagogikk ved OsloMet – storbyuniversitetet. Hun er utdannet barnehagelærer fra 1983. Etter å ha arbeidet 17 år i barnehage og ett å i grunnskolen gikk hun over til barnehagelærerutdanningen. Hun disputerte i 2007 med avhandlingen Vennskap mellom små barn i barnehagen. Vennskap mellom barn og lek i barnehage og skole er fremdeles en viktig del av hennes forskningsinteresser. Hennes siste bokprosjekt heter Sammen i lek, utgitt på Fagbokforlaget. Denne boken har hun skrevet sammen med gode kollegaer fra OsloMet: universitetslektor i drama Knut Olav Kristensen og stipendiat Eilen Bergvik. I denne boken diskuterer forfatterne hvorfor lærere bør delta i barns lek, og hvordan lærere i barnehage og skole kan delta i barns lek på en måte som fører til mer lek.

Tine Gammelgaard Aaserud

Torsdag 12:30
Sammen på vei – et oppfølgingsprogram over tid for sårbare gravide

Les mer om foredragsholder

Sammen på vei, et oppfølgingsprogram over 2,5 år for førstegangsforeldre med sammensatte utfordringer. Det er et program som kan forebygge overføring av sosial uhelse. Vi vil beskrive noen virksomme komponenter og belyse erfaringer med å levere et kunnskapsbasert program i praksis. Videre vil vi dele erfaringer fra det viktige tverrfaglige samarbeidet med barnevernet.

Tine Gammelgaard Aaserud er seksjonsleder på Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (Rbup) og nasjonal fagsjef for Sammen på vei. Hun har vært ansatt på Rbup og ledet utprøvingen av programmet Sammen på vei / Nurse-Family Partnership siden 2015. Tine er utdannet jordmor og har en mastergrad i Helse og Empowerment fra 2014. Hennes masteroppgave omhandlet tidlig hjemmebesøk av jordmor hos nye mødre og familier. Hun har omfattende, bred klinisk erfaring og har blant annet jobbet i mer enn 15 år som jordmor i kommunal helsetjeneste. Tine er særlig opptatt av det forebyggende perspektivet og viktigheten av å komme tidlig i gang med samarbeid med vordende foreldre for bedre psykisk og sosial helse for barn og deres familier. Hun mener det tverrfaglige samarbeid er avgjørende for å tilby de beste tjenestene.

Marit Tønnesen

Torsdag 12:30
Sammen på vei – et oppfølgingsprogram over tid for sårbare gravide  

Les mer om foredragsholder

Sammen på vei, et oppfølgingsprogram over 2,5 år for førstegangsforeldre med sammensatte utfordringer. Det er et program som kan forebygge overføring av sosial uhelse. Vi vil beskrive noen virksomme komponenter og belyse erfaringer med å levere et kunnskapsbasert program i praksis. Videre vil vi dele erfaringer fra det viktige tverrfaglige samarbeidet med barnevernet.

Marit Sandvik Tønnessen er ansatt i Kristiansand kommune og teamleder for Sammen på vei teamet i Agder. Marit er utdannet helsesykepleier med videreutdanning i sped- og småbarns psykiske helse. Hun har bred erfaring som helsesykepleier i kommunehelsetjenesten der hun også har fungert som leder for ett av Familiens hus. Marit har blant annet vært med på å holde ICDP- grupper for foreldre på helsestasjon og i barnehage, sorggrupper for barn og ungdom i kommunen, samt skilsmissegrupper (Vanlig men vondt). Hun har et stort engasjement og hjerte for de sårbare familiene som trenger litt ekstra støtte for å mestre livets utfordringer. Tverrfaglig samhandling er nødvendig for å kunne gi best mulig hjelp i nåtid og i forebyggingsperspektiv for kommende generasjoner.

Sindre René Farestveit Andreassen

Torsdag 13:30
Digitale satsinger i kommunal forebygging og barnevern

Les mer om foredragsholder

Sindre René Farestveit Andersen er utdannet sosionom og har videreutdanning innen familieterapi og ledelse. Sindre ferdigstiller høsten 2024 sin masteroppgave i ledelse, med spesialisering innen helse og velferdssektoren, hvor han skriver om digitalisering av yrkesroller innen forebyggende barne- og ungdomsarbeid.  

Sindre jobber i dag som enhetsleder i Bufetat Region Vest, med ansvar for Senter for foreldre og barn, Nasjonalt spisskompetansemiljø for sped- og småbarn, samt implementeringsstøtte til TIBIR-kommuner. Sindre har de siste fem årene jobbet primært som leder, men også med tjenesteutvikling i Bergen kommune, hvor han var leder for barneverntiltaket DUE, parallelt med, blant annet, rolle i styringsgruppen for «Digitalt oppsøkende barne- og ungdomsarbeid», prosjektkoordinator for «Erfaringskonsulenter i Etat for barn og familier» og arbeidsgruppen for Bergen kommune sin forebyggingsplan «Se meg, hør oss». 

På Handlingsplanfestivalen skal Sindre snakke om Digitale satsinger i kommunal forebygging og barnevern, basert på sine erfaringer fra Bergen kommune og kunnskap fra egen masteroppgave 

Trond Nilsen

Torsdag 13:50
Helhetlig skoleledelse i levekårsutsatte områder

Les mer om foredragsholder

Trond Nilsen har jobbet over 20 år som lærer, inspektør, assisterende rektor og rektor i Osloskolen. Han har vært rektor på 5 skoler i levekårsutsatte områder i Groruddalen og Søndre Nordstrand. På disse skolene var hovedutfordringen å snu en negativ utvikling. Har også vært Fylkeslagsleder i Skolelederforbundet Oslo over mange år samt hatt lederansvar for «50 timers kurset i forsterket lærerutdanning» i Oslo. Nå jobber han som rektor på Lofsrud skole på Mortensrud.

Her vil foredragsholdere lanseres fortløpende. Følg med!


Tidligere foredragsholdere

Daniel Kvammen

Les mer om foredragsholder

Daniel Kvammen er for de fleste kjent som en artist med stor suksess og mange meritter bak seg. Kvammen har med sine 10 år i musikkbransjen en imponerende CV å vise til. Herunder Spelemannspris, platinumplater, over 30 millioner streams og deltakelse i noen av Norges største underholdningsprogrammer, som Kompani Lauritzen og Maskorama. Til tross for dette har Kvammen ofte følt på ensomhet og det å ikke strekke til. De siste årene har han vært åpen og ærlig om baksiden av medaljen, og psykisk helse, spesielt hos menn. På årets Handlingsplanfestival inviterer vi til konsert med Daniel Kvammen.

Kristoffer Chelsom Vogt

Les mer om foredragsholder

Kristoffer Chelsom Vogt er professor og instituttleder ved Sosiologisk institutt, Universitetet i Bergen. Han forsker på unges veier gjennom utdanningssystemet og inn i arbeidslivet. Han har publisert vitenskapelige arbeider om yrkesfaglig utdanning, frafall i videregående, innsnevring av aldersnormer, besteforeldres rolle i unges liv, unges bruk av ‘friår’, praktisk arbeid i kunnskapssamfunnet, historiske endringer innen klasseanalyse, myter om velferd, kjønnssegregering på arbeidsmarkedet, endringer i barn og unges hverdagsliv og utdanningsvalg, fremstilling av gutter som tapere, og gutters tidsbruk på gaming og lekser. Han var medlem av Ungidag-utvalget, som i 2019 leverte NOU om likestillingsutfordringer blant barn og unge. På Handlingsplanfestivalen vil han snakke om sosial bærekraft i oppvekst og utdanning.

Erlend Vik

Les mer om foredragsholder

Erlend Vik er utdannet sosiolog og har en doktorgrad i helse- og sosialfag. Han har stilling som førsteamanuensis i helseledelse ved Høgskolen i Molde og er tilsatt som førsteamanuensis ll ved NTNU Ålesund (IHA). Han har forsket på samhandling i helsetjenesten og ulike samhandlingsverktøy, og han er opptatt av å utvikle teori om hvordan vi skal forstå og forklare samhandlingsutfordringen i helse- og velferdstjenestene. På Handlingsplanfestivalen vil han presentere sin teori om en funksjonelt differensiert helse- og velferdstjeneste og hvilke implikasjoner dette har for ledere som arbeider for å fremme samhandling og integrasjon på tvers av profesjonelle og organisatoriske grenser.

Marit Skivenes

Les mer om foredragsholder

Marit Skivenes er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skivenes er en internasjonalt anerkjent barnevernsforsker, hun leder Centre for Research on Discretion and Paternalism. Forskningen tar bl a opp beslutningsprosessene i barnevernet, terskler for omsorgssvikt og barns rettigheter og medvirkning. Skivenes har også gjennom sin forskning studert barnevernets praksis og hvordan barnevernet er organisert i Norge og andre land. Hun ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som har utredet rettssikkerhetssitasjonen i norsk barnevern, og leverte nylig rapporten NOU 2023: 7 Trygg Barndom, Sikker Fremtid til Barne- og Familieminister Toppe.

Ronny Olsen

Les mer om foredragsholder

Ronny Olsen er rådgiver for folkehelse og lokal samfunnsutvikling i Nordland fylkeskommune. Han er opptatt av at systematisk og målrettet arbeid over tid gir resultater, og at godt planarbeid er en forutsetning for arbeidet. Høythengende planer og visjoner kan imidlertid innebære en risiko for manglende prioritering av tiltak vi vet virker. Veien til forbedring og forebygging er derfor avhengig av fleksibilitet og viljen til å ta det fra ord til handling. På Handlingsplanfestivalen vil han snakke om at Nordland fylke har siden 2014 hatt en nullvisjon mot selvmord og har i oppfølgingen av denne prioritert praktiske tiltak for forebygging av selvmord.

Karen Stenslund

Les mer om foredragsholder

Karen Stenslund er enhetsleder ved Mosby oppvekstsenter, som har barneskole og en barnehage under samme tak. Her har leken og læring gjennom lek vært et satsingsområde i mange år. Alle med er visjonen og arbeidsmåtene er mange og varierte. Leken er en naturlig del av hverdagen og opplæringen har mest fokus på læringsglede. Hvorfor, hvordan og hva det har ført er noe av det Karen skal snakke om. Alle med- en skolehverdag på barnas premisser!

Øyvind Kvello

Les mer om foredragsholder

Øyvind Kvello er professor ved NTNU og USN. Han veileder hjelpeapparatet for barn, unge og familier i mange kommuner, og gir administrativ støtte ved gjennomføring av barneverns-/oppvekstreformen. Han har skrevet over 100 artikler, kapitler og bøker – både om barn i risiko, barns normalutvikling, samt om gode oppvekstmiljø. På Handlingsplanfestivalen vil han snakke om forebygging utfra risiko – og beskyttelsesfaktorer. Hva sier forskningen? Hva kan vi forebygge på universelt og selektivt nivå, og hvordan kan vi gjøre det?

Trond Garborg

Les mer om foredragsholder

Trond Garborg er utdannet cand.mag. i sosiologi fra Universitetet i Bergen. Han jobber som leder for Ung Arena og Rask Psykisk Helsehjelp, samt er prosjektleder for Sammen Mot i Midt-Telemark kommune. Han har fra tidligere erfaring som avdelingsleder på institusjon, fagkonsulent for forsterkede fosterhjem og som kvalitetsansvarlig i en organisasjon innenfor barnevernsfeltet. Han er spesielt opptatt av at mennesker møter hverandre med nysgjerrighet og godhet. Han vektlegger medvirkning, samskaping og innovasjon for å utvikle solide og varige helsefremmende og forebyggende tiltak i lokalmiljøet. På handlingsplanfestivalen vil han presentere Sammen Mot, et folkehelseprosjekt som tar mål av seg å styrke de viktige voksne rundt barna for å skape Trygge Voksne for Trygge Barn i kommunen.

Brita Rønning Iversen

Les mer om foredragsholder

Brita Rønning Iversen er psykologspesialist og er ansatt som kommunepsykolog i Midt – Telemark kommune. For tida er hun mest knytta til Ung Arena Midt-Telemark og de faglige utviklingsprosjektene som drives her. Her møter hun foreldre og ungdom som ønsker samtaler, og veileder andre yrkesgrupper. Hun er opptatt av å ha ei samarbeidsorientert tilnærming, og at vi sammen kan jobbe for betre psykiske helse og livskvalitet gjennom samtaler og andre tiltak som er viktig for trivsel og mestring. Brita er utdanna psykolog ved universitetet i Oslo og spesialist i klinisk samfunnspsykologi og har videre utdanning i blant annet kognitiv terapi, familieterapi og oppmerksomhetstrening/ mindfullnessmeditasjon. Hun er opptatt av å se etter styrker og ressurser, og støtte og styrke de voksne med ansvar for barn og unge. På Handlingsplanfestivalen skal presentere SammenMot i Midt-Telemark. Dette er en satsning for å etablere en felles kompetanse blant voksne på de arenaene der barn og unge er; barnhage/skole, fritid og familien.

Merete Haugen

Les mer om foredragsholder

Merete Haugen er utdannet vernepleier og har en mastergrad i familieterapi og systemisk praksis. Hun jobber i dag som spesialrådgiver for KORUS Sør med blant annet bistand til kommuner ved utvikling av tverrsektorielle samhandlingsmodeller og tidlig innsats. Hun har lang erfaring fra spesialisthelsetjenesten med arbeid med små barn, deres pårørende og samarbeid med ulike kommunale aktører. Hun er særlig opptatt av barne- og familieperspektivet i utvikling av tjenester. På Handlingsplanfestivalen vil hun sammen med Anne Pernille Flatebakken dele erfaringer i arbeidet med tverrsektorielle samhandlingsmodeller fra 2008 og frem til i dag.

Anne Pernille Flatebakken

Les mer om foredragsholder

Anne Pernille Flatebakken er grunnutdannet Adjunkt m/tillegg. På KORUS Sør har hun tittel spesialrådgiver og jobber blant annet med tverrsektorielt samarbeid, forebygging, medvirkning og samhandlingsmodeller. Hun er opptatt av å utvikle tjenestene, slik at tverrsektorielt samarbeid blir et godt verktøy for å skape økt kunnskap, forutsigbare rammer og vekst i fagmiljøene. Anne Pernille har lang erfaring med å jobbe med barn/unge samt deres familier. På Handlingsplanfestivalen vil hun sammen med Merete Haugen dele erfaringer i arbeidet med tverrsektorielle samhandlingsmodeller fra 2008 og frem til i dag.

Yvonne Larsen

Les mer om foredragsholder

Yvonne Larsen er nestleder ved Kompetansesenter rus Oslo (KORUS). Hun er utdannet lektor og har over 25 års erfaring fra forebyggende arbeid i Oslo kommune. Hun har et særskilt ansvar for forebygging og folkehelsearbeidet ved senteret, der universell forebygging og ungdata er sentrale elementer. Yvonne er opptatt av kunnskapsbasert forebygging, og vil på Handlingsplanfestivalen snakke om implementerings- og utviklingsarbeidet av metodikken i Sisterhood. Hun har vært prosjektleder for håndbøkene til Sisterhood og Brotherhood, og har deltatt i ressursgruppe i Oslo siden 2007.

Kim Aas

Les mer om foredragsholder

Kim Aas er leder for PP-tjenesten i Skien kommune. Han har vært rektor på Stigeråsen skole i 7 år og skal dele erfaringer fra arbeidet som er gjort på denne skolen. Stigeråsen har jobbet systematisk over lang tid med å skape et inkluderende læringsmiljø med tydelig fokus på tilhørighet som nødvendig betingelse. Dette har over tid også utviklet seg til å bli et arbeid med å skape et inkluderende nærmiljø. Stigeråsen skole vant i 2019 Dronning Sonjas skolepris for arbeidet med å skape likeverd og inkludering.

Isabel Espinoza

Les mer om foredragsholder

Isabel Espinoza er SaLTo-koordinator og prosjektleder for Sisterhood i Bydel Frogner, Oslo kommune. Hun er utdannet cand. mag. med kriminologi og pedagogikk ved UIO og videreutdanning i psykososialt arbeid blant barn og unge fra VID, samt prosjektledelse og coaching og ledelse fra USN. Hun er opptatt av forebyggende og helsefremmende arbeid med mål om å gi ungdom alternative mestringsarenaer. På Handlingsplanfestivalen vil hun snakke om implementerings- og utviklingsarbeidet av metodikken i Sisterhood. Hun har fulgt og ledet Sisterhood arbeidet siden 2006, og Brotherhood siden 2019.

Elisabeth Nærestad

Les mer om foredragsholder

Elisabeth Nærestad er enhetsleder for barne- og familietjenester i Arendal kommune. Hun brenner for å bygge gode strukturer for tverrfaglig samarbeid og å engasjere hele kommunens tjenesteapparat i arbeidet med å gi barn og unge en god oppvekst. Hun har ledet arbeidet med å innføre BTI-modellen i Arendal, og har erfart at det finnes trøbbel i grenseflatene. På handlingsplanfestivalen vil hun snakke om hvordan planer og strategier kan bidra til kontinuitet og felles retning gjennom omorganiseringer i kommunen og nye statlige føringer.

Synøve Magnussen Wiig

Les mer om foredragsholder

Synøve Magnussen Wiig er psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi og har erfaring med å jobbe med voksne med selvmordsatferd fra blant annet Akutt-team og akuttpsykiatrisk avdeling. Synøve er særlig opptatt av å bidra til at helsepersonell kan kjenne seg tryggere i samtaler om vanskelige tema. Hun ønsker å bidra til økt forståelse og refleksjon med vekt på relasjonen mellom behandler og klient slik at samtalene kan gi gode prosesser og endring. Synøve er også særlig opptatt av hvordan barn som pårørende til foreldre med selvmordsatferd blir ivaretatt slik at de kan få samtaler som kan gi mening til det de opplever og et sted å dele bekymringer.

Kristin Frich Moe

Les mer om foredragsholder

Kristin Frich Moe er psykologspesialist med fordypning i barn og unge, og har lang erfaring med klinisk arbeid i første- og andre linje tjenesten. Kristin er ansatt som studieleder for intersubjektiv terapi ved RBUP, og er særlig opptatt av å sikre økt kunnskap og forskning knyttet til barn som pårørende når foreldre har selvmordsatferd. Kristin har blant annet gjort en kunnskapsoppsummering, og skrevet flere artikler om temaet. Som Synøve er også Kristin opptatt av hvordan barn som pårørende til foreldre med selvmordsatferd blir ivaretatt slik at de kan få samtaler som kan gi mening til det de opplever og et sted å dele bekymringer.

Grete Lillian Moen

Les mer om foredragsholder

Grete Lillian Moen er klinisk barnevernpedagog, familieterapeut og pårørende. Hun er særlig opptatt av at barn og unge som pårørende, og vil i innlegget snakke om hvordan hun opplevde det da hennes mor forsøkte å ta sitt eget liv da Grete var knappe 17 år. Grete jobber til daglig som gruppelærer i familieterapi ved RBUP. Også Grete er opptatt av hvordan barn som pårørende til foreldre med selvmordsatferd blir ivaretatt slik at de kan få samtaler som kan gi mening til det de opplever og et sted å dele bekymringer.

Torstein Garcia de Presno

Les mer om foredragsholder

Torstein Garcia de Presno er utdannet sosionom, har en master i diakoni, og jobber i det daglige som spesialrådgiver på RVTS Sør. Han har engasjert seg i og jobber mye med forebygging, kompetanseutvikling og undervisning. Han er ofte å finne sammen med ansatte som jobber for en bedre hverdag for barn, om det er snakk om ansatte i skoler, barnehager eller barnevern. På handlingsplanfestivalen vil han og Miriam Ekra presentere TBO-S, et verktøy for felles refleksjon og kompetanseheving om traumer og stressbelastninger, laget for ansatte i skolen.

Miriam Ekra

Les mer om foredragsholder

Miriam Ekra er spesialrådgiver i RVTS Sør, hvor hun jobber med forebygging, kompetanseutvikling, veiledning og undervisning. Hun er utdannet lærer, og har master i ledelse. Hun har tidligere jobbet i skolen som lærer og leder, og som fagleder for skolemiljø hos Statsforvalteren i Agder. Hun er opptatt av viktige samtaler med barn og unge, og hvordan trygge voksne kan bidra til å skape gode hverdager og oppvekstforhold.