Å reise til et spahotell for å delta på konferanse vil for mange sette i gang tanker om både luksus og velvære. Men visste du at noe av det viktigste du kan gjøre når du kommer til Handlingsplanfestivalen, er å lytte?

Vi tok en prat med Lasse Eriksen, fagleder på Farris Bad, om dette med å lytte. For han vet hva han snakker om. I tillegg til sin daglige jobb som fagleder er han styreleder i Norges Badstulaug, styremedlem i ISA (International Sauna Association), leder av ISA forskningsråd, visepresident i Aufguss WM, og også en av Norges første mannlige aromatologer og aromaterapeuter. For å nevne noe.

Og for Lasse er ikke spa noe dill dall og luksus.
Å invitere til konferanse hit er ikke for å flotte seg.
Det er ramme alvor, både faglig og fysisk.

Kunsten å stoppe opp
Temaet for årets Handlingsplanfestival er Opptrappingsplan for psykisk helse og Veileder for psykisk helse barn og unge. Dette er planer og veiledere som er bærende for det som skal skje på scenen, og i deltakernes arbeidshverdag.

– Festivaldeltakerne kommer gjerne fra krevende jobber, med mye arbeidspress og viktige oppdrag. Det kan nesten høres provoserende ut, å reise til et spa-hotell for å lære om handlingsplaner?
– Tvert imot, mener Lasse.

– Betydningen av å være på et slikt sted, finne roen og ta vare på seg selv er viktig både i et helseperspektiv – men også sett i et relasjonelt- og profesjonelt perspektiv. Her er du på et sted som nærmest tvinger deg til å være til stede når noe skjer på scenen. Det gir deg faglig påfyll, og det hjelper deg til å knytte gode kontakter og relasjoner. Dette vil forhåpentligvis ha betydning for deg, også etter konferanseslutt, begynner han.

­– Selvivaretakelsen og roen man opplever av å være her går som hånd i hanske med den hardcore fagligheten som skjer i salen, legger han til.

Prosjektleder for Handlingsplanfestivalen, Anne Bøe, stiller seg bak Lasses tanker om å tenke helhet og tilstedeværelse, også når det kommer til krevende jobber og faglig tunge temaer.
– Å få en helhetlig opplevelse på en slik konferanse, både faglig og personlig, styrker vårt profesjonelle liv og de krevende hverdagene som tjenestene står i. Det viktig for oss å ha fokus på både personlig ivaretagelse, men også skape gode rammer for profesjonelt arbeid videre, sier hun.

Lasse legger til:
­– Vi tar jo imot folk som knapt har tid til å puste i jobbene sine. Og så kommer de hit, og blir nærmest tvunget til å stoppe opp. Og puste. Og lytte.

– Lytte? Til hva da?– Alt ved Farris handler om å lytte, på flere plan, forklarer han.

– Allerede når du står utenfor hovedinngangen hører du lyder av både sjøen og rolig musikk. Deilige dufter treffer deg også, og øynene hviler på velvalgte ord på veggen vis a vis inngangsdøren. Vi inviterer deg til å komme inn, og til å lytte. Både med øyne, ører, munn og nese – ja – hele kroppen, sier Lasse.

Han nevner havet som noe av det viktigste ved å være her.
­– Farris ligger jo i havet. Og havet har en fantastisk måte å hjelpe deg til å være til stede, der du både ser, lukter og hører bølgene som kommer inn og som går ut – og som hjelper pusten din til å roe seg.

Når du i tillegg blir møtt med nøye utvalgt kunst på veggene, og får den sanselige opplevelsen i all mat og drikke du blir servert, da er faglederens håp at du skal begynne å lytte til det som skjer i deg, og rundt deg.
– Og da har du jo ikke kommet til spaet en gang, humrer Lasse, som er kjent for å svinge håndkledet til velvalgt musikk inne i badstu-opplevelsen Aufguss – en opplevelse deltakerne på festivalen blir spesielt invitert med på.

– Alt som skjer under festivalen er lagt opp i håp om at du skal stoppe litt opp, være her og nå, og lytte.

Kunsten å være tilstede
Lasse forteller at hotellet ønsker å legge til rette for noe som heter deep listening. Det å faktisk lytte, og ikke bare høre, er en vesensforskjell, forklarer han.

– Når er det sist gang du faktisk lyttet? Og ikke bare hørte på det du hørte. Å lytte med kroppen din, hjertet ditt, sjelen din, der du føler at du kjenner det i kroppen. Da er du virkelig her og nå. Hodet er ikke lenger i fortid og fremtid, som det dessverre er altfor store deler av tiden.

– Folk er så opptatt i livet, at de glemmer å lytte. De reiser langt for å se Mona Lisa på et galleri, men de bare brenner gjennom når de først er der. Det handler ofte om å få med seg mest mulig, men da er du ikke til stede og føler. Lytter.

– Hva er det som skjer da når et menneske som i utgangspunktet kanskje er litt hektisk stopper litt opp? Hvorfor er det så viktig?
– Jeg kommer alltid tilbake til tilstedeværelse, da det handler om å skape opplevelser og ikke bare minner. For det å være til stede er jo er jo essensen av å leve. Fortid er jo noe som har skjedd og kommer aldri til å skje igjen, og fremtiden er bare en utopi. Vi lever så ofte i feil tidsperiode, sier han.

Det å klare å være til stede fremmer kreativitet og gjør oss mer løsningsorienterte. Også når hverdagen presser på.
– Det er derfor meditasjon er så bra for oss. Å gå inn i meditativ tilstand, enten det er ved å sitte stille og legge merke til pusten – eller om det er å tegne, se på et bilde, lukte på blomstene, det spiller ingen rolle. Det som skjer er at tid borte, og du bare er.

– Da lever du, da!

Kunsten å holde ut
Som deltaker på Handlingsplanfestivalen får du et gavekort til å delta i en spesiell badstuopplevelse kalt Aufguss. Etterpå blir du invitert til å ta en dypp i det kalde havet utenfor.

– Det er jo ikke akkurat lystbetont for alle, det?
– Det stemmer. Du har jo egentlig ikke lyst til å gjøre det der. Mange føler at de er i ferd med å dø, av varmen – av kulden. Noe sånt sender oss mennesker rett i overlevelsesmodus og vi vil bare flykte.

– Men når du presser deg inn i de situasjonene som gir deg et ubehag, så skal du også lytte. For hvis du klarer å være i det så lenge at kroppen går fra «jeg må ut herfra NÅ», til «nå er jeg her og jeg puster», så slutter du å tenke. Og da får du vekk alle stressfaktorer. Det er utrolig effektivt med tanke på mental helse. Du får nullstilt kroppen, forteller han.

– Du klarer i alle fall ikke å tenke på den krangelen du hadde med kollegaen din, da. Eller de dokumentene som skulle vært sendt av gårde.mDu får et øyeblikk av fri. Og da begynner du å lytte. Til musikken. Til havet. Til deg selv.

Og så er det en renselse å være i badstu, forteller Lasse.
– Du får jo svettet ut en del giftstoffer som har samlet seg opp også. Og det er ikke å kimse av i det samfunnet vi lever i, i dag.

– Så på en måte kan du si at badstuen er for det fysiske, dippen i sjøen for det mentale. Når de to tingene jobber sammen, får du massevis tilbake.

Og så spør han:
– Når du vet at alle effektene av å gjøre sånne ting er positive – og du likevel velger å ikke gjøre det. Hvordan skal du takle andre utfordringer i livet ditt da?

Vi velger å lytte til Lasse.
Og inviterer deg til å gjøre det samme 20.-21. november.
Velkommen inn.

Anbefalte artikler