På denne siden finner du ressurser fra RBUP, KORUS Sør og RVTS Sør.
Ressursene kan være nyttig for deg som jobber med barn og unge, rus, psykososial beredskap, selvmordsforebygging, vold, traumer og migrasjonshelse.


For deg som jobber med barn og unge

Allianse
Serien «Allianse» består av 5 filmer med tilhørende oppgaver. Materialet er laget til deg som jobber med barn, unge og/eller voksne. Etter hver film finner du noen få oppgaver som du kan gjøre alene, eller sammen med personalgruppen din.

Les mer

Mestringsmiljø
En videoressurs fra RBUP laget til deg som jobber i skole/SFO, men det kan også passe for deg som jobber i barnehagen, og alle andre steder hvor du møter barn og unge.   Vi håper videoressursen Mestringsmiljø vil være til nytte i arbeidet med å skape et godt miljø for læring, trygghet og positiv utvikling. 

Les mer

Å møte barns følelser
Ressursen er laget til deg som jobber i barnehage, men det kan også passe for deg som jobber i skolen, eller andre steder der du møter barn og foreldre. Det er også for deg som har barn eller er nysgjerrig på og vil lære mer om følelser.

Les mer

Barns utvikling
En ressurs laget til deg som jobber i barnehage, men det kan også passe for deg som jobber på helsestasjonen, eller andre steder der du møter barn og foreldre. Det er også for deg som har barn eller er nysgjerrig på og vil lære mer om barns utvikling.

Les mer


Forebygging

Podkast: Uflink
Uflink er podkasten for deg som jobber med barn og unge, spesielt deg som jobber i skolen. Den handler om å gå på trynet, om å få det til, – og alt det imellom.

Les mer

Livsmestring i norske klasserom
Både i opplæringsloven og i Kunnskapsløftets generelle del står det at skolens oppgave er å sette barn og unge i stand til å håndtere livet. Dette er en omfattende oppgave, og skal skolen lykkes krever det at både faginnhold og metode er mangfoldig og sammensatt. LINK er et undervisningsopplegg som kan omsette disse bestemmelsene til praktisk arbeid i klasserommene.

Les mer

Kurs i hverdagssamtalen
Hva gjør vi for å gi barn lyst til å snakke med voksne? Bli tryggere på å snakke mer med alle barn i hverdagen. Kurset er for alle ansatte i barnehage og skole (barneskole og ungdomsskole).

Les mer

Ungdata
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?

Les mer

Forebyggende plan  – et tiltak i barnevernsreformen
Alle kommuner skal lage en plan for å forebygge omsorgssvikt og utvikling av atferdsvansker. Hvordan løse dette på en kunnskapsbasert måte?

Les mer

Trøstetrappa
Barnets gråt et signal på det trenger hjelp fra oss, men akkurat hvor mye hjelp det trenger går det an å utforske litt, sammen med barnet, her kan du laste ned ressursen. 

Les mer

Se film med forklaring og demonstrasjon


Ved bekymring

Jeg vet
Gratis læringsressurs for barnehager og skoler om vold, overgrep, mobbing og barns rettigheter. Innholdet er knyttet til rammeplan for barnehagen og læreplan for skolen.

Les mer

Trygg til handling
Trygg til Handling ønsker å gi deg mer kunnskap om hva vold og seksuelle overgrep er, hvilke konsekvensar det har for barn og unge og hvordan du kan snakke med de du er bekymret for.

Les mer

Snakkemedbarn.no
En samtale kan skape tillit og trygghet, men også det motsatte. Snakkemedbarn.no skal hjelpe deg å ta viktige samtaler med barn du er bekymret for – spesielt når det kommer til mistanke om vold og overgrep.

Les mer

Den nødvendige samtalen
E-læringsressurs for ansatte i barnehage og skole som ønsker å bli tryggere på å snakke med foreldrene om bekymring for et barn.
For deg som jobber i barnehage eller i skole.

Les mer

Podkast: Snakk med meg, davel
Kommunikasjon og bekymringssamtaler om vold og overgrep med barn i barnehagen.

Les mer

Når barn er pårørende
Nyttige verktøy i arbeidet med å følge opp barn som er pårørende til mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk sykdom. 

Les mer


Rus

Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.

Les mer

Undervisningsopplegg om rus
Undervisningsopplegg for videregående skoler.

Les mer

Snakk om rus
Med disse 11 spørsmålene kan du lettere snakke med barn om erfaringer med rus.

Les mer


Skadelig seksuell atferd

Undervisningsressurs
Disse undervisningsressursene er til deg som jobber med barn og unge, og som trenger litt hjelp til å komme i gang med samtaler omkring seksuell atferd som oppleves grenseoverskridende eller som vekker bekymring. Med disse ressursene ønsker vi å bidra til refleksjon og samtale. Målet er at barn og unge skal få mulighet til selv å reflektere rundt hva som er fin seksualitet og hva som er grenseoverskridende og ulovlig.

Les mer


Når krisen er et faktum

Psykososial beredskap.no
Psykososial beredskap handler om å ha strukturer for å ta vare på folk ved kriser og katastrofer. Målgruppen for siden er ledere med ansvar for å organisere, og hjelpere som utøver psykososial ivaretakelse. Her finner du ressurser til arbeidet.

Les mer


Traumebevisst omsorg

Grunnkurs i traumebevisst omsorg
RVTS Sør ønsker velkommen til digitalt grunnkurs i traumeforståelse og traumebevisst omsorg. På dette kurset vil du få en innføring i grunnleggende traumeforståelse, med ekstra fokus på utviklingstraumer og traumebevisst omsorg.

Les mer


Til barna

Ha det bra
Ha det bra er en del av RVTS Sørs barnekonsept der vi har laget en ressurskiste med fagstoff, oppgaver og inspirasjon til hjelperen som kan brukes i møte med barn og unge. Her kan du laste ned både oppgaver, inspirasjon og artikler som du kan ta med inn i klasserommet eller i samtaler med barn som trenger en ekstra trygg og varm voksen.

Les mer

App: zupersmart
I ZuperSmart får barna kunnskap om hva som skjer under stress og ideer til smarte valg. Gjennom å løse animerte situasjoner og gjøre øvelser, kan barnas robusthet styrkes. Målgruppen for ZuperSmart er barn fra 6 til 12 år.

Les mer

App: Fall til ro
Appen «Fall til ro» er ment til hjelp for barn som strever med mye uro i kroppen, og som trenger litt hjelp til å puste med magen eller koble seg på.
Appen kan brukes av alle som er sammen med barn, og passer barn fra fire til ti år. 

Les mer

Bok: Bim og iskremfabrikken
Barnebok som også kan brukes som et verktøy til gode samtaler for å hjelpe barn med å sette ord på tanker følelser og behov rundt trygge relasjoner.

Les mer

Nissen som nesten ødela jula
Et juleeventyr i fire deler. Kan brukes i barnehagen eller skolen for å jobbe med et bedre klassemiljø, og å øve seg på å respektere hverandre.

Les mer


Planleggingsdager

Trygt og godt på skolen

Les mer

Trygt og godt i barnehagen

Les mer

Trygt og godt for flyktninger

Les mer


Oppslagsverk og elektroniske tidsskrift

Tiltakshåndboka
Oppslagsverk med oppsummert forskning på barn og unges psykiske helse

Les mer

PsyktestbarnTidsskrift med artikler som vurderer måleegenskapene ved tester som brukes i norsk praksis

Les mer


Arbeidsverktøy, sjekklister og tips

Implementering
Nettressurs til hjelp med Implementering av nye tilbud.

Les mer

Biopsykososial kartlegging
Den biopsykososiale modellen.

Les mer

Kjennetegn, vansker og tilretteleggingstiltak ved nevroutviklingsforstyrrelser

Les mer